Is een HR-ketel duurzaam?

geplaatst in: Geen categorie | 0

Iedereen beschikt tegenwoordig wel bijna over een centrale verwarming. Er zijn verschillende soorten ketels waarvoor je kunt kiezen. De populairste ketel in Nederland is de hoogrendementsketel. Deze ketel heeft het hoogste rendement van allemaal. Rendement is de hoeveelheid energie die door de ketel wordt omgezet in nuttige warmte. Bij een hr-ketel is dit rendement 100%. Maar is een hr-ketel duurzaam? 

Is een HR-ketel goed voor het milieu?

Het milieu is tegenwoordig erg belangrijk. De fabrikanten van de hr-ketels houden hier ook wel degelijk rekening mee. De hr-ketel is de ketel die het meest milieuvriendelijk is ten opzichte van een gewonen cv-ketel of een vr-ketel. Een hr-ketel maakt minder gebruik van fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van CO₂ en stikstofdioxide een stuk minder is. Het apparaat verbruikt dus minder gas en heeft een positieve bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. 

Besparing

Een hr-ketel heeft een hoge aanschafprijs. De kosten van een hr-ketel verschillen per merk en lopen uiteen van ongeveer €1000,- tot €3000,-. Daarnaast kost de installering van de ketel nog een paar honderd euro. Echter wordt de investering ook weer vrij gemakkelijk terugverdiend. Je bespaart per jaar ongeveer 15% tot 20% op de stookkosten in vergelijking met de andere cv-ketels. De besparing ligt rond de €250,- per jaar. Dit betekent dat de investering in ongeveer 10 jaar is terugverdiend. 

Kosten HR-ketel

Niet alle hr-ketels zijn hetzelfde. Gemiddeld kost een hr-ketel  €2500,- inclusief plaatsing hiervan. De kosten hangen af van het merk, maar misschien nog wel belangrijker de CW-klasse. De CW-klasse geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel binnen een minuut kan opwekken. 

KlasseLiter per minuutGemiddelde prijzen
CW310€1000,- tot  €1300,-
CW413€1400,- tot  €2000,-
CW517€1800,- tot  €2600,-
CW624€2400,- tot  €3000,- 

Benieuwd naar andere kosten bij de aanschaf van een hr-ketel? Lees meer over de installatie van hr-ketels op: https://cvketel-gids.nl/hr-ketel-prijzen/

Bespaartips HR-ketel

Het aanschaffen van een hr-ketel is een behoorlijke investering. Daarom is het wel fijn om een aantal bespaartips te laten zien. 

Schaf de hr-ketel in de zomer aan

In de zomer is de vraag naar cv-ketels een stuk lager dan in de winter. Hierdoor is de prijs van de ketels ook lager dan in de winter. Nog een voordeel is dat je niet met een kapotte ketel zit in de winter, omdat de ketel al in de zomer wordt geïnstalleerd. 

Huur of lease een ketel

De aanschafwaarde van een hr-ketel ligt behoorlijk hoog. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een ketel te huren. De kosten van het huren liggen tussen de €25,- en €35,- per maand. Het voordeel hiervan is dat je niet een groot bedrag in een keer hoeft te betalen en het onderhoud zit er in de meeste gevallen bij in. Het nadeel is dat de ketel niet van jou is.